Wat?! Zeehonden eten mensen?

 

Eten zeehonden mensen? Het antwoord is: ja. Er zijn verschillende schattig-ogende zeehondjes die van een menselijk teentje of vingertje hebben geproefd. En dat is ook niet gek: zeehonden begroeten elkaar onderling door in elkaars vinnen te bijten. Een zeehondvin is sterk en stevig en daar bijt je dus niet zo makkelijk doorheen. In tegenstelling tot een menselijke vin, namelijk de voet of hand… Maar wees niet bang: als je gewoon pootje baat of lekker een stukje zwemt en eentje komt spyhoppen (je nieuwsgierig bekijken): ze zullen niet zoals de haaien in de film Jaws achter je aankomen. Pas als je ze benadert op een halve meter en naar ze gaat graaien, ze een knuffel of kus wil geven of gezellig tussen moeder en jong in gaat zwemmen, dan komen ze je wel ‘begroeten’. En dat kan pijnlijk zijn, want tja, een zeehond is en blijft een roofdier.                                                                                        

Deze informatie hoorde ik dit weekend, toen ik met een groep wadwachters Ecomare en NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek aan de Zee) bezocht op Texel. Sophie Brasseur van Imares vertelde ons alles over de stand van de gewone en grijze zeehonden in de Noord- en Waddenzee. Gelukkig gaat het goed met deze dieren! Ze vertelde over hoe je omgaat met een achtergelaten jonge pup van de grijze zeehond die je tegenkomt in de duinen: gewoon laten liggen en vooral niet aanraken, het komt goed met het dier! Mama is in de buurt.                              

De reden dat ik op Texel was, was dat we ons gingen voorbereiden op een weekje in de wadtoren op het zeehonden- en vogeleiland de Richel. Dit is een eiland onder Vlieland dat elk jaar door veel zeehonden en honderdduizenden vogels wordt bezocht. Wij als wadwachters hebben de taak om bezoekers van het eiland welkom te heten en hun van alles te vertellen over de Waddennatuur. Maar we hebben ook een taak als beschermer: een groot gedeelte van de Richel wordt door vogels als broed- en rustplaats gebruikt. Een tweede taak van ons is te voorkomen dat mensen dit gebied verstoren.                                                                                                              

Aankomende zomer zitten we met wetenschappers van NIOZ op dit bijzondere door mensen onbewoonde eiland. Onderaan deze blog zie  een foto van hoe zo’n wadtoren eruit ziet. Halverwege augustus ga ik zelf met een vriendin die kant op en natuurlijk hou ik jullie op de hoogte met een blog. Stuur me vooral een berichtje als je toevallig in de buurt bent met je boot of schip.                                

En mocht je binnenkort aan of in zee te vinden zijn en kom je een zeehond tegen? Misschien heb ik je bang gemaakt, maar ze doen je niets als je op respectvolle afstand blijft. Wees er vooral niet bang voor, bewonder hun lieve en nieuwsgierige blik en glimlach tijdens deze bijzondere kennismaking, want dit maken niet veel mensen mee!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0