Dagboek van een wadwachter - Dag 4 en 5 - Een nieuwe zeldzame vogelsoort en libellen

 

‘Wat een gek beest!’ We turen met de telescoop naar de oostpunt en achtervolgen een vogel met onze ogen. Het dier rent alsof z’n leven er vanaf hangt. Links, rechts, links, rechts zet hij z’n zwemvliezen één voor één neer. Het is een eend. Maar wat voor eend? Hij loopt rechtop, met z’n borst vooruit en doet me denken aan een eend getekend in cartoonstijl. Een soort Donald Duck. Bram en ik kijken gespannen naar de vogel. De enige eendensoorten die we op Richel hebben gezien deze dagen zijn de eider, de koningseider en de wintertaling. Maar dit is duidelijk een andere soort. Het dier draait z’n kop en er is een lichte vlek zichtbaar op de zijkant van z’n hoofd. Bram zegt: ‘Ik denk dat het een ijseend is!’ Ik reageer verbaasd: ‘Een ijseend?! Zeldzaam soortje?’ We kijken naar het silhouet van de kop en snavel en naar andere kleuren in het kleed en zijn overtuigd: dit moet een ijseend zijn. We voeren het dier gelijk in op www.waarneming.nl, de site die aan vogelaars in heel Nederland laat zien waar de leuke soorten zitten. Helaas is Richel behoorlijk onbereikbaar. Dat betekent dat zowel de bijzondere ijseend als de zeer zeldzame koningseider alleen voor ons zichtbaar zijn.

 

Hieronder een foto van een ijseend (heel slecht herkenbaar, maar genoeg om de soort te bepalen) en daaronder een aquarelschilderijtje dat ik van de koningseider heb gemaakt.

      

De ijseend is op deze (slechte) foto herkenbaar door het silhouet van de kop en snavel, en de lichte vlek achter het oog

Een schilderij van de koningseider in aquarel

Naast deze twee bijzondere soorten zitten en nog duizenden andere vogels van verschillende soorten op Richel. Hieronder de soortenlijst van deze week: 

 

Soortenlijst van deze week

 

Tijdens laagwater zijn de meeste vogels vertrokken, maar wanneer het vloed is en het hoogwater wordt, komen er letterlijk golven van vogels naar Richel gevlogen. Die zoeven over en langs onze wadtoren heen. Dat ‘zoeven’ kun je daadwerkelijk horen: een laag gebrom van vleugelslagen. Van een afstand lijkt het wel een zwerm bijen, maar met de verrekijker en telescoop kun je soorten onderscheiden. De één heeft een licht omhoog gewipte snavel (rosse grutto), de andere een kort snaveltje (kanoet) en weer een ander heeft een zwarte buik en keel (zilverplevier). De kleinere soorten met de zwarte buiken zijn de bonte strandlopers en de vogels met de lichtgrijze ruggen en witte buik zijn de drieteenstrandlopers.

 

 

Meer dan duizend vogels met Vlieland op de achtergrond

Rosse grutto's

Honderden vogels in één beeld

Maar er was ook een andere soortgroep die ons vandaag kwam bezoeken: libellen! Het is altijd bijzonder om insecten op de toren te zien. Hoe ver zijn ze wel niet gevlogen met die vleugeltjes? Naast de libellen zagen we ook een koolwitje langs vliegen. Wadwachters van vorig jaar hadden zelfs een vleermuis! Er blijft genoeg te ontdekken op Richel.

Een heidelibel op de wadtoren

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jolein (zaterdag, 24 augustus 2019 16:28)

    Wat een mooie verhalen Anne! Heel leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken op de wadtoren! Ik hoop dat het ondertussen weer beter gaat met je voet! Heel veel plezier en mooie ervaringen en waarnemingen nog gewenst!