Een kijkje in de wereld buiten huis

In mijn blogs schrijf ik over mooie, gekke en bijzondere momenten die ik in de natuur meemaak. Vaak met een plaatje erbij. Want natuur is lastig in woorden te vangen. 

 

Dagboek van een wadwachter - Dag 4 en 5 - Een nieuwe zeldzame vogelsoort en libellen

 

‘Wat een gek beest!’ We turen met de telescoop naar de oostpunt en achtervolgen een vogel met onze ogen. Het dier rent alsof z’n leven er vanaf hangt. Links, rechts, links, rechts zet hij z’n zwemvliezen één voor één neer. Het is een eend. Maar wat voor eend? Hij loopt rechtop, met z’n borst vooruit en doet me denken aan een eend getekend in cartoonstijl. Een soort Donald Duck. Bram en ik kijken gespannen naar de vogel. De enige eendensoorten die we op Richel hebben gezien deze dagen zijn de eider, de koningseider en de wintertaling. Maar dit is duidelijk een andere soort. Het dier draait z’n kop en er is een lichte vlek zichtbaar op de zijkant van z’n hoofd. Bram zegt: ‘Ik denk dat het een ijseend is!’ Ik reageer verbaasd: ‘Een ijseend?! Dat is een zeldzame soort toch?’ We proberen foto’s en filmpjes te maken. We kijken naar het silhouet van de kop en snavel en naar andere kleuren in het kleed en zijn overtuigd: dit moet een ijseend zijn. We voeren het dier gelijk in op www.waarneming.nl, de site die aan vogelaars in heel Nederland laat zien waar de leuke soorten zitten. Helaas is Richel behoorlijk onbereikbaar. Dat betekent dat zowel de bijzondere ijseend als de zeer zeldzame koningseider alleen voor ons zichtbaar zijn.

 

Hieronder een foto van een ijseend (heel slecht herkenbaar, maar genoeg om de soort te bepalen) en daaronder een aquarelschilderijtje dat ik van de koningseider heb gemaakt.

      

meer lezen 1 Berichten

Dagboek van een wadwachter - Dag 3 - Vallende sterren en vallende moersleutels

 

De nacht is indrukwekkend mooi. De sterrenhemel wordt omlijnd door de verschillende lichten aan de horizon: de groen en rood oplichtende boeien van de vaargeul, het licht van de Brandaris en de verlichte schepen. Door het hemelgewelf schiet af en toe een satelliet of een vallende ster. Verschillende sterrenbeelden zijn zichtbaar. Aan de noordzijde van de hemel staat de Poolster. Deze ster zit weer in het sterrenbeeld de Kleine Beer. Het sterrenbeeld dat de vorm van een platte W heeft, Cassiopeia, is ook duidelijk zichtbaar. In het noordoosten staat Perseus en boven aan de hemel zien we de staart van de Zwaan. Over de hemel ligt een lichte band waarin Cassiopeia en de Zwaan staan: het is de Melkweg. Bij de Waddeneilanden en de Waddenzee is er weinig lichtvervuiling, waardoor de hemel op z’n donkerst is. Jupiter en Saturnus met hun zichtbare manen en ring staan aan de andere kant van de wadtoren.

 

Er zijn ook geluiden te horen: kabbelend water aan alle zijden van de toren en af en toe een grote stern die krijsend over komt vliegen. We kijken nog wat rond in de verlichte duisternis, trekken de dekens over ons heen en dommelen langzaam in. Buiten slapen is heerlijk. 

 

De volgende ochtend doe ik m’n ogen open en kijk slaperig om me heen. De zon brandt als een felle lamp boven de horizon en er ligt een dun wolkendek over Richel. Tijd voor een nieuwe dag. Het ontbijt vindt plaats achter de telescoop. De horizon blijkt gevuld met zeilschepen. Het is een prachtig, idyllisch gezicht.

meer lezen 0 Berichten

Dagboek van een wadwachter - Dag 2 - Een bijzonder bezoek

 

‘Hmm… wat zie ik daar aan de horizon, daar naast die groep eiders? Het lijken wel mensen, maar nee, dat kan niet. Wat voor vogels zijn dat?’ Bram pakt de telescoop en zoekt naar de grote figuren in het water. ‘Het zijn kajakkers!’, reageert hij licht verrast. ‘Huh, oké…’, reageer ik. Ze blijken op ons af te varen. Normaal gesproken krijgen we alleen bezoek met laagwater. Dat is het moment dat boten van bezoekers vast komen te liggen, waarna de mensen uit hun boot stappen en naar de wadtoren komen lopen. Maar deze keer komen bezoekers naar ons toe varen. We trekken onze outfits aan van Natuurmonumenten en lopen naar beneden om ze te verwelkomen. Ze komen steeds dichterbij, en met de verrekijker zien we dat het ongeveer 3 mannen en 6 vrouwen zijn. ‘Goedemiddag, wat leuk dat jullie langskomen! Waar komen jullie vandaan?’ Eén van de kajakkers reageert: ‘We komen vanaf Vlieland!’. ‘Vinden jullie het leuk om op de toren te komen?’, reageer ik. Ze nemen ons aanbod graag aan. Met veel moeite stappen ze uit de kano’s -gelukkig is het maar maximaal 1 meter diep- en ze binden hun kano’s vast met touwen aan de toren.

 

meer lezen 0 Berichten

Bericht 4: 19-01-2016, wandeling om de Westerplas, Schiermonnikoog

The cold returned

Sneeuwwandeling

 

Tijdens een wandeling over de westkant van het eiland werd ik verrast door meerdere dingen:

 

Drie opvliegende watersnippen vanuit een sloot

De witte stuit van een mannelijke blauwe kiekendief

Een prachtig door de zon verlicht rietveld

Een treffende tekst

 

                                Bankje bij Westerplas met treffende tekst

Verlicht en dansend rietveld


Bericht 3: 19-01-2016, de jachthaven, Schiermonnikoog

Brave birds

De kou houdt lang aan op Schiermonnikoog. Het is een dilemma voor veel vogels: hier blijven en kans op uithongeren of kiezen voor een risicovolle reis naar het zuiden, maar met de belofte van meer dan voldoende voedsel. Veel vogels zijn al doorgetrokken, maar een paar honderd tot duizend blijven nog in de hoop op voldoende eten. Ik ben de blijvers dankbaar: het levert mooie plaatjes op.

Bericht 2 - 09-01-2016, 22:00 uur, Paal 7, Schiermonnikoog

Zeevonk in de winter!

Een magische avond

 

Een avond vol duisternis

Lopend langs de branding

 

Met het licht van de sterren                     

En af en toe een vallende

Verder weg het licht van de vuurtoren

En verder niets

 

Tot je naar beneden kijkt                         

Je draait je om

Je laat een spoor van lichtjes achter

Ze fonkelen lichtblauw

 

Je opent verbaasd je mond

En je straalt

 

Je springt in het water

En trappelt wat rond

De lichtjes!

Ze zoeven en vliegen

 

Onvoorstelbaar bijzonder

 

Welkom zeevonk

En nog wel in de winter!

 

 

 

  (Een foto van zeevonk. Het was te donker voor foto's, maar dit is zeevonk. Bron: www.droomplekken.nl )

 

 

Bericht 1 - 05-01-2016, Schiermonnikoog

Frozen island, frozen village

Brrrr.. Queen Elsa is gearriveerd op Schiermonnikoog: alles is bedekt met een laagje ijs. Spekglad en snijdende wind. Mensen schaatsen over de landweggetjes (Echt!) en glijden op hun billen van duinpaadjes af. Vrij hilarisch om te zien. Vanmiddag meer ijzel, dus we zullen zien wat het wordt...