Een kijkje in de wereld buiten huis

In mijn blogs schrijf ik over mooie, gekke en bijzondere momenten die ik in de natuur meemaak. Vaak met een plaatje erbij. Want natuur is lastig in woorden te vangen. 

 

Winterreisje Waddenzee

meer lezen 0 Berichten

Niet een roofvogel vóór je telescoop, maar eróp!

meer lezen 0 Berichten

Magische avond en jonge haai

Schiermonnikoog is gran-di-oos mooi. Het is 23.00 uur. Stel jezelf een sterrenhemel met zicht op de melkweg voor. Dit wordt weerspiegeld in het water langs een zandbank. In de verte zie je de lichtjes van boeien en vuurtorens. Plots valt er een grote ster en valt met kleine plofjes uit elkaar. En jijzelf ligt in het water met overal kleine blauwe lichtjes om je heen en als je duikt, zoeven de lichtballetjes je voorbij. Er zijn kleine kwalletjes die deze eencelligen heerlijk vinden, wat betekent dat de kwalletjes ook licht gaan geven. Kleine flubberige lichtblauwe balletjes, overal op het strand te vinden. Magisch, magisch. Waarschijnlijk vanavond weer te zien! (zie foto als voorbeeld van hoe het eruit ziet)

 

En daarnaast staat het eiland volop in het nieuws. Bezoekerscentrum wordt platgebeld door Metro, Telegraaf, RTV Noord... Een unieke vondst van een ei met een levend hondshaaiembryo erin. Te bewonderen in ons zeeaquarium!

meer lezen 0 Berichten

Weekje onbewoond eiland

We (een vriendin en ik) vertrekken bijna naar de Richel, een onbewoond eiland onder Vlieland. We bidden voor veel zon, weinig extreme storm, niet teveel blikseminslagen (het hutje is zelf een bliksemafleider…), weinig agressieve krabben, weinig vervelende en veel leuke Duitsers die per schip het eiland bezoeken, veel zeehonden en vooral heeeeeeel veel mooie vogels en veel rust. Daarna vertrek ikzelf 2 weken naar Schier om te gidsen. Kom vooral langs als je in de buurt bent! On-wijs veel zin in. Na ons bezoek aan de Richel kun je m'n volgende blog lezen over onze avonturen ;)

meer lezen 0 Berichten

Wat?! Zeehonden eten mensen?

 

Eten zeehonden mensen? Het antwoord is: ja. Er zijn verschillende schattig-ogende zeehondjes die van een menselijk teentje of vingertje hebben geproefd. En dat is ook niet gek: zeehonden begroeten elkaar onderling door in elkaars vinnen te bijten. Een zeehondvin is sterk en stevig en daar bijt je dus niet zo makkelijk doorheen. In tegenstelling tot een menselijke vin, namelijk de voet of hand… Maar wees niet bang: als je gewoon pootje baat of lekker een stukje zwemt en eentje komt spyhoppen (je nieuwsgierig bekijken): ze zullen niet zoals de haaien in de film Jaws achter je aankomen. Pas als je ze benadert op een halve meter en naar ze gaat graaien, ze een knuffel of kus wil geven of gezellig tussen moeder en jong in gaat zwemmen, dan komen ze je wel ‘begroeten’. En dat kan pijnlijk zijn, want tja, een zeehond is en blijft een roofdier.                                                                                        

Deze informatie hoorde ik dit weekend, toen ik met een groep wadwachters Ecomare en NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek aan de Zee) bezocht op Texel. Sophie Brasseur van Imares vertelde ons alles over de stand van de gewone en grijze zeehonden in de Noord- en Waddenzee. Gelukkig gaat het goed met deze dieren! Ze vertelde over hoe je omgaat met een achtergelaten jonge pup van de grijze zeehond die je tegenkomt in de duinen: gewoon laten liggen en vooral niet aanraken, het komt goed met het dier! Mama is in de buurt.                              

De reden dat ik op Texel was, was dat we ons gingen voorbereiden op een weekje in de wadtoren op het zeehonden- en vogeleiland de Richel. Dit is een eiland onder Vlieland dat elk jaar door veel zeehonden en honderdduizenden vogels wordt bezocht. Wij als wadwachters hebben de taak om bezoekers van het eiland welkom te heten en hun van alles te vertellen over de Waddennatuur. Maar we hebben ook een taak als beschermer: een groot gedeelte van de Richel wordt door vogels als broed- en rustplaats gebruikt. Een tweede taak van ons is te voorkomen dat mensen dit gebied verstoren.                                                                                                              

Aankomende zomer zitten we met wetenschappers van NIOZ op dit bijzondere door mensen onbewoonde eiland. Onderaan deze blog zie  een foto van hoe zo’n wadtoren eruit ziet. Halverwege augustus ga ik zelf met een vriendin die kant op en natuurlijk hou ik jullie op de hoogte met een blog. Stuur me vooral een berichtje als je toevallig in de buurt bent met je boot of schip.                                

En mocht je binnenkort aan of in zee te vinden zijn en kom je een zeehond tegen? Misschien heb ik je bang gemaakt, maar ze doen je niets als je op respectvolle afstand blijft. Wees er vooral niet bang voor, bewonder hun lieve en nieuwsgierige blik en glimlach tijdens deze bijzondere kennismaking, want dit maken niet veel mensen mee!

 

meer lezen 0 Berichten

Bericht 4: 19-01-2016, wandeling om de Westerplas, Schiermonnikoog

The cold returned

Sneeuwwandeling

 

Tijdens een wandeling over de westkant van het eiland werd ik verrast door meerdere dingen:

 

Drie opvliegende watersnippen vanuit een sloot

De witte stuit van een mannelijke blauwe kiekendief

Een prachtig door de zon verlicht rietveld

Een treffende tekst

 

                                Bankje bij Westerplas met treffende tekst

Verlicht en dansend rietveld


Bericht 3: 19-01-2016, de jachthaven, Schiermonnikoog

Brave birds

De kou houdt lang aan op Schiermonnikoog. Het is een dilemma voor veel vogels: hier blijven en kans op uithongeren of kiezen voor een risicovolle reis naar het zuiden, maar met de belofte van meer dan voldoende voedsel. Veel vogels zijn al doorgetrokken, maar een paar honderd tot duizend blijven nog in de hoop op voldoende eten. Ik ben de blijvers dankbaar: het levert mooie plaatjes op.

Bericht 2 - 09-01-2016, 22:00 uur, Paal 7, Schiermonnikoog

Zeevonk in de winter!

Een magische avond

 

Een avond vol duisternis

Lopend langs de branding

 

Met het licht van de sterren                     

En af en toe een vallende

Verder weg het licht van de vuurtoren

En verder niets

 

Tot je naar beneden kijkt                         

Je draait je om

Je laat een spoor van lichtjes achter

Ze fonkelen lichtblauw

 

Je opent verbaasd je mond

En je straalt

 

Je springt in het water

En trappelt wat rond

De lichtjes!

Ze zoeven en vliegen

 

Onvoorstelbaar bijzonder

 

Welkom zeevonk

En nog wel in de winter!

 

 

 

  (Een foto van zeevonk. Het was te donker voor foto's, maar dit is zeevonk. Bron: www.droomplekken.nl )

 

 

Bericht 1 - 05-01-2016, Schiermonnikoog

Frozen island, frozen village

Brrrr.. Queen Elsa is gearriveerd op Schiermonnikoog: alles is bedekt met een laagje ijs. Spekglad en snijdende wind. Mensen schaatsen over de landweggetjes (Echt!) en glijden op hun billen van duinpaadjes af. Vrij hilarisch om te zien. Vanmiddag meer ijzel, dus we zullen zien wat het wordt...